اختصاصی

  • برندگان ونیز ۲۰۲۲ مشخص شدند، سهم پررنگ سینمای ایران در بخش های مختلف

    هفتاد و نهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم ونیز شنبه شب با اعلام برندگان و مراسم اختتامیه به کار خود پایان داد. این جشنواره در ونیز ایتالیا از ۳۱ اوت تا ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۲ برگزار شد. مستند همه زیبایی و خونریزی (All the beauty and the bloodshed) به کارگردانی لورا پویترس برنده شیر طلایی برای بهترین فیلم در هفتاد و نهمین دو...

برپایی جشنواره بیست‌ونهم فیلم فجر در مشهد و شیراز

 

معاون امور سينمايي با اشاره به برپایی جشنواره بیست و نهم فیلم فجر در شهرستان‌ها گفت: مشارکت خراسان رضوي (مشهد) و فارس (شيراز) تاکنون قطعي شده‌، دو يا سه استان ديگر درحال مذاکره هستند و استان‌هاي ديگر هم مي‌توانند اعلام آمادگي کنند.

به گزارش آکادمی هنر به نقل از ستاد خبري جشنواره فيلم فجر، «جواد شمقدري» معاون امور سينمايي شب گذشته با حضور در برنامه تهران 20 شبکه تهران به پرسش‌هايي پيرامون سینمای ایران و بيست‌ونهمين جشنواره فيلم فجر پاسخ داد.

وي در ابتدا با اشاره به دوران فعاليت سينمايي و حضورش در جشنواره اشاره کرد و گفت: ساختن فيلم تجربه شيريني است که کسي حاضر نيست آن را با چيز ديگري عوض کند. من در اولين دوره‌هاي جشنواره فيلم فجر براي مستند «صداي پاي نور»(«يا زهرا (س)») جايزه گرفتم و سال 71 فيلم سينمايي «بربال فرشتگان» به عنوان اولين فيلم بلند سينمايي من برگزيده شد.

مقايسه جشنواره 29 با دوره گذشته

شمقدري با اشاره به رونق جشنواره بيست‌و نهم فيلم فجر گفت: گاهي گفته مي‌شود سينما حالش خوب نيست من مي‌گويم شايد گوينده حالش خوب نيست و فرض خود را تعميم داده است. با مشارکت فعال فيلمسازان و با رونق سينمايي که رخ داد براي اولين بار فيلم‌هايي که به دفتر جشنواره رسيد و هيات انتخاب ديد حداقل 95 فيلم بود. اين آمار جديد و عجيبي است. قبلاً متوسط فیلم‌های ارائه شده 50 يا 45 فيلم بوده و جالب است که نسل‌هاي مختلف کارگردانان سينماي ايران امسال حضور دارند. به جهت محتوايي و مضموني ما اوايل سال سياست‌هاي کلي را مطرح کرديم و يکسري محورها را با عنوان اولويت‌هاي موضوعي مطرح کرديم که فکر مي‌کنيم نياز جامعه ماست و برخي از آن‌ها مفاهيمي است که سال‌ها به فراموشي سپرده شده است. نزديک به 15 مضمون است از جمله مفاهيم ديني و قرآني، تحکيم خانواده، دفاع مقدس ، فرهنگ و  تمدن اسلامي ـ ايراني، تاريخ اسلام، جنگ نرم و... جالب است که ما در همه اين حوزه‌ها فيلم داريم. در 10 يا 15 مضمونی که مطرح کرديم براي مفاهيم موردنظر فيلم ساخته شده و در بخش مسابقه سينماي  ايران که براي اولين بار تعدادش به 33 فيلم رسيد اين فيلم‌ها با اين مضامين حضور دارد و به لطف خدا فيلم‌ها به جهت فني ـ هنري و به جهت محتوايي واقعاً رشد قابل توجهي دارد. مردم خواهند ديد و براي اولين بار است که مردم مي‌توانند بروند فيلم‌‌هاي بخش مسابقه را ببينند. فيلم‌هايي که قريب به اتفاق‌‌شان فيلم‌هايي است که از مضامين ارزشمند و از مضامين خوبي برخوردار است و مخاطب را راضي مي‌کند.

وي ادامه داد: دوستاني که تهيه‌کننده هستند و فيلم‌شان را به جشنواره داده‌اند، يک تعدادي از نمايش فيلم‌ها را هديه‌شان به مردم ايران است و بخشي از آن‌را تهيه‌کننده‌ها دريافت مالي دارند. تجربه ديدن فيلم در سينماها براي بار اول تجربه خيلي شيريني است؛ تا اين لحظه بالغ بر 50000 قطعه بليت از طريق اينترنت فروخته شده و هميشه جشنواره فجر با استقبال مردم روبرو بوده است.

2استان ميزبان جشنواره فيلم فجر

معاون امور سنيمايي گفت: قبلاً جشنواره‌ در تهران بود و چندسالي بخشي از فيلم‌هاي جشنواره در دو يا سه مرکز استان به نمايش درمي‌آمد. سال گذشته آمديم در ده استان جشنواره را با هزينه و اعتبارات وزارتخانه برگزار کرديم. امسال با توجه به حجم گسترده کارهايي که ما براي سينما تعريف کرديم و دولت به همه استان‌ها يک رديف اعتباري ويژه براي بخش فرهنگ تخصيص داد لذا اعلام کرديم استان‌هايي که حاضر به مشارکت باشند، ما آمادگي داريم و چند استان اعلام مشارکت کردند؛ مشارکت خراسان رضوي (مشهد) و فارس (شيراز) تاکنون قطعي شده‌ و دو يا سه استان ديگر درحال مذاکره هستند و استان‌هاي ديگر هم مي‌توانند اعلام آمادگي کنند.

از حرف‌هاي حاتمي‌کيا تا رونق سينما

شمقدري در پاسخ به پرسش برنامه تهران 20 درباره سخنان «ابراهيم حاتمي‌کيا» در اختاميه فجر سال گذشته درباره لزوم اعتماد به فيلمسازان گفت: ايشان اشاره‌اش به فيلمي بود که پنج سال نمايش داده نشد و در آن سال نمايش داده شد و جايزه بهترين کارگرداني را هم گرفت. او به يک رويکرد و به يک نگاه که فکر مي‌کند شايد ما بهتر بفهميم اشاره کرد و خواست بگويد که اجازه بدهيد به هرحال کارگرداني که دغدغه ارزش‌ها و دغدغه نظام را دارد کار کند و شايد در حوزه‌هايي بهتر از من مسئول اقدام کند.

وي با اشاره به نگرش معاونت سينمايي به توليد فيلم در سالا اخير گفت: ماً پرونده‌مان روشن است؛ 270 پروانه ساخت داديم و 95 فيلم ارايه شد اگر يک ماه زودتر کارها شروع شده بود 120 فيلم به جشنواره فجر مي‌رسيد.

مميزي‌هاي جشنواره و پسند مردم

وی گفت: به هرحال طبق قانون علي‌القاعده فيلمي که نمايش داده مي‌شود بايد پروانه نمايش بگيرد ما چون فرصت نداريم و دوستان نمي‌توانند ظرف سه هفته 100 فيلم را پروانه نمايش بدهند لذا پروانه نمايش موقت مي‌دهيم. هيات انتخاب و دو سه نفر از شوراي پروانه نمايش فيلم‌ها را مي‌بينند و پروانه موقت مي‌دهند. در پروانه موقت نگاه بر اين است که خيلي به جزئيات نپردازند و اجازه بدهيم هم فيلمساز، هم مدير و هم کسي که ارزيابي مي‌کند بازخورد فيلم را با مردم ببينند. چه کسي که فيلم را مي‌بيند و از نگاه نظارتي ارزيابي مي‌کند و چه خود فيلمساز، چه مدير و چه مردم اين تعريف را مي‌دانند و همه به دنبال اين هستند که فيلم وقتي با مردم و در سالن ديده مي‌شود نتيجه‌اش چيست. بعضي وقت‌ها ما پيش‌فرض‌هايي داريم که با حضور مردم تغيير مي‌کند. آن پذيرش مردم اهميت دارد و بايد به اين مقوله دقت شود.

لزوم تفکيک سينماي دولتي يا غيردولتي

وي در اين گفت‌وگو با اشاره به لزوم تفکيک سينماي دولتي يا غيردولتي گفت: ترجيحاً بهتر است که بخش خصوصي بتواند در سينماي ايران روي پاي خود بايستد اما واقعيتي که وجود دارد در طول سال‌هاي گذشته تقريباً بخش خصوصي در هيچ دوره‌اي نمي‌توانسته روي پاي خود بايستد و هميشه متکي به حمايت‌هاي دولتي است. البته اين تنها در ايران نيست در اکثر کشورهايي که سينما دارند به نوعي متکي به حمايت‌هاي دولتي و همه کشورها هم اين را يک افتخار مي‌دانند که مي‌گويند به حوزه فرهنگ وهنر يا سينما عنايت ويژه‌اي داريم و از آن حمايت مي‌کنيم. شرايط بيشتر کشورهايي که سينما دارند به نوعي شبيه ما است و شايد درصد حمایت متفاوت باشد.

تشکيل شوراي عالي سينما

شمقدری درباره تشکيل شوراي عالي سينما گفت: سي سال سينماي ايران مسير خود را طي کرد و به يک نقطه‌اي رسيده که بايد يک تحول جديد برايش ايجاد مي‌شد. اين تحول يک پيش‌نيازهايي لازم داشت و اين پيش‌نيازها زياد است.

وی ادامه داد: در نگاه مسئولان اصلي کشور (در سطح مديريت کلان اجرايي کشور) سينما باید يک مسئله اصلي باشد. اگر برگرديم، مي‌بينيم در يک دوره‌اي شورايعالي آرد و نان داريم که رئيس جمهور در آن شرکت مي‌کند و موضوع آرد و نان کشور را تبيين مي‌کند، مسايلش را حل و فصل مي‌کند. ما حدود 25 يا 26 شورايعالي داريم. حالا هم سينما ضرورت داشت در سطح کلان مباحث‌اش طرح شود و نياز بود که در مورد بعضي از تصميمات خود رئيس جمهور وارد شود. همچنین نياز است که همه دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها مشارکت کنند.

شمقدري گفت: اين فکر از گذشته بود اما زماني که من مسئوليت را پذيرفتم با آقاي رئيس جمهور صحبت کردم و چند تقاضا را مطرح کردم يکي از آن‌ها شورايعالي سينما  بود. ايشان بلافاصله پذيرفتند و به لطف خداوند اولين جلسه برگزار شد و در اين هفته دومين جلسه شورايعالي سينما با حضور رياست عالي شورايعالي جناب آقاي دکتر احمدي‌نژاد برگزار خواهد شد.

وي درباره تعيين اعضاي اين شورا گفت: چون اين شورا از ابتدا به ساکن بود، يک طرح اوليه ريخته شد. ما يک پيشنهاد داديم، اين پيشنهاد به جلسه هيات وزيران رفت و يک خروجي داشت که اين خروجي با پيشنهاد ما متفاوت بود. براساس آن تصميم هيات وزيران، اعضاء شورا انتخاب شدند. من فکر مي‌کنم در جلسات بعدي راجع به ترکيب شورا هم تصميم‌گيري شود و احتمالاً اين ترکيب افزايش پيدا کند.

وي ادامه داد: اين نياز موجود است حوزه مديريتي سينما استقلال بيشتري داشته باشد و از قدرت مانور و چابکي بيشتري برخوردار باشد. وقتي شما در يک سازمان تعريف مي‌شويد چابکي بيشتر است. به عنوان مثال ما در وزارت ارشاد قرار است با يک اتوبوس و همه با هم به جلو برويم . قدرت مانور سينما بيشتر از حوزه‌هاي ديگر است. طبيعي است که قدرت مانور اتوبوس پايين است. سازمان مثل يک وسيله نقليه شخصي در کنار اين اتوبوس حرکت مي‌کند و قدرت مانور بيشتري دارد و محسنات بسياري خواهد داشت.

وي اشاره کرد: البته چند پيشنهاد مطرح بود. بحث وزارت سينما هم مطرح بود و من ترجيح مي‌دادم بنابه دلايلي تشکيل وزارت سينما ، اما وزارت سينما مشکلات سير تصويب و سير قانوني دارد و ممکن است چهار يا پنج سال طول بکشد اما از اين طريق سازمان با روش‌هاي قانوني مي‌تواند ظرف دو يا سه ماه راه‌اندازي شود.

سطح بندي آثار شبکه خانگي

شمقدری در برنامه تهران 20 گفت: نمايش خانگي ما در يک مقطعي دچار مشکلي شد که من وارد جزئيات آن نمي‌شوم. نتيجه‌اش اين است که اشاره شد. از زماني که معاونت را قبول کردم به دوستان گفتم اين فرآيند را تغيير بدهند و شوراي پروانه ساخت اين بخش را به کل تغيير داديم. به هر حال بايد سخت‌گيري بشود. اين که فکر کنيم فيلم در شبکه خانگي است اين ساده گرفتن مناسب نيست. بايد سطح‌بندي بشود و فکر مي‌کنم اين کار شروع شده و مصوب شد دوستان سطح کار را از نظرفني و هم سني سطح بندي ‌کنند.

نمايش فيلم‌هاي خارجي در سينماهاي کشور

معاون امور سینمایی در بخشی دیگر از صحبت‌های خود اظهار داشت: نقدي که خود تهيه‌کنندگان دارند اين است که نمي‌خواهند فيلم خارجي نمايش داده شود. من فکر مي‌کنم با يک شيوه‌اي بتوانيم به يک تعادل برسيم تا يک مقداري بعضي از فيلم‌هاي خارجي را مي‌توان نمايش داد که اتفاقاً به سينماي ما کمک خواهد کرد. به نظرم اگر مديريت دقيقي بشود و دوستان تهيه‌کننده هم مشارکت کنند فکر مي‌کنم فيلم خارجي در سينماي ايران با اکران حساب شده و مديريت شده به نفع سينماي ايران خواهد بود.

درباره نویسنده :
نام نویسنده: تحریریه آکادمی هنر

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

مطالب مرتبط

تحلیل سینما

تحلیل تجسمی

پیشنهاد کتاب

باستان شناسی سینما